Lactosevrije cakejes

Omdat één van de olijfjes geen eieren mag eten en ook nog eens lactosegevoelig is, moet ik steeds op zoek naar alternatieve recepten. Nu vind ik het wel zo makkelijk om slechts één recept te moeten maken, dat dan meteen ook lekker is voor iedereen en er ook nog eens smakelijk uit ziet. Op mijn zoektocht kwam ik onderstaand recept tegen:

  • 100 gram pure cacao poeder
  • 350 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 350 gram witte basterdsuiker
  • 300 ml warm water
  • 250 ml gesmolten kokosvet
  • 2 eetlepels balsamico
  • 1 eetlepel citroensap

(Ik heb het recept opgeslagen van één of ander forum, vind momenteel de bron niet meer terug dus als er iemand het eens tegenkomt laat het mij dan even weten zodat ik de credentials kan toevoegen).

Eerst meng je de droge ingrediënten (cacao, bloem, bakpoeder en zout). Wanneer deze goed vermengd zijn, voeg je het kokosvet toe en meng je de ingrediënten tot een homogene massa. Dan de balsamico en het citroensap erdoor om als laatste het water er in kleine beetjes bij te gieten tot je een gladde massa bekomt. Het beslag is vrij lopend, maar dat is normaal.

Je giet het beslag in een cakevorm of cupcakevormpjes en zet het in een voorverwarmde oven op ongeveer 175°C. De baktijd was bij mijn oven iets langer dan met een normale cake, ongeveer 15 minuutjes voor de cupcakes. Controleer even met een prikker of mes dat er geen beslag meer aan blijft kleven om zeker te zijn.

Het fijne aan deze cake is dat hij echt lekker is, wel iets minder smeuïg dan een normale botercake maar zeker niet droog. Daarnaast rijst hij ook echt mooi in vorm en dat is natuurlijk voor taart en cupcakes niet onbelangrijk, zeker als je nog wilt decoreren. Dit was het resultaat, nog een toefje lactosevrije slagroom en het is helemaal af 🙂

Foto 30-04-15 06 44 35

 

Kleine Olijf verjaart zeer binnenkort dus ik denk dat ik deze cake ga gebruiken als basis voor haar verjaardagstaart.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s